1) Göbek Deliği
Göbek deliği aslında anne karnındayken beslenmemizi ve hava almamızı sağlayan göbek kordonu kesildiğinde geriye kalan bir yara izi. Sonrasında hiçbir görevi olmamasına rağmen varlığını sürdürüyor.
2) Apandis
Apandis veya diğer adıyla kör bağırsak, basitçe söylersek kalın bağırsağın başlangıcında yer alan küçük bir çıkıntı. Eğer apandisiniz mikrop kaparsa, yani apandisit olursanız sizi ciddi anlamda sıkıntıya sokabiliyor. Bu durumda ameliyat olup apandisin alınması gerekiyor. Bazı bilimadamları apandisin sindirim sisteminde yaşayan yararlı bakteriler için üreme ve çoğalma bölgesi olduğunu savunuyor. Ancak apandisi alınan insanlar hayatlarına normal bir şekilde devam ettiği için bilim çevreleri genelde herhangi bir fonksiyonunun olmadığı görüşünde.
3) Safra Kesesi
Çok ilginç ama olmasa da olur organlardan biri de safra kesesi. Karaciğerle pankreas arasında yer alıyor. Aslında aktif bir görevi var: Karaciğerde üretilen safrayı depoluyor. Değişik nedenlerle safra kesesi içinde taş oluşabiliyor. Bu durumda da safra kesesinin ameliyatla alınması gerekiyor. Alındıktan sonra kişi hiçbir sıkıntı yaşamadan hayatını sürdürebiliyor.
4) 20 Yaş Dişleri
20 yaş dişleri olmasa da yemeklerimizi rahat bir şekilde yiyebiliriz. Buna rağmen birçok insan bu üçüncü sıra azı dişlerini tam olarak çıkarıyor. Bir o kadar kişide ise bu dişler çıkmıyor. Çenenin içerisinde büyüyerek diğer dişleri sıkıştırıyorlar. Bu durumda da inanılmaz ağrılara neden oldukları için operasyonla alınmaları gerekiyor.
5) Ekstra Kulak Kasları
Ekstra kulak kaslarımız kulağın kafatası ile birleştiği noktada yer alıyor. Sadece insanlarda değil, birçok hayvanda da bu kaslar var. Onlar bu kaslarını aktif bir şekilde kullanıyor: Kulaklarını hareket ettirerek ses kaynaklarına daha iyi odaklanıyorlar. Dediğimiz gibi, bu kaslar bizde de var ama kulaklarımızı bir kedi gibi sağa sola, ileri geri hareket ettiremiyoruz. Bu kaslar sayesinde kulaklarımızı sadece birkaç milimetre kımıldatabiliyoruz ve tabii o da bir işe yaramıyor.
6) Saçlarımız ve Vücut Tüylerimiz
Saçlarımız ve vücut tüylerimiz de hayatta kalmamız için olmazsa olmaz değil. Hayvanlar kürklerini sıcaktan veya soğuktan korunmak için kullanıyor. Ancak insanların zayıf kürklerinin, yani saç ve vücut tüylerinin böyle bir faydası yok. Vücudumuzda tek bir tüy olmasa dahi sorunsuz bir hayat sürdürebiliyoruz.
7) Erkeklerin Meme Ucu
Erkeklerin meme uçları da yaşamsal bir önemi olmamasına rağmen var olan organlar arasında. Erkekler çocuk emziremediğinden bir fonksiyona sahip değiller ama yine de her erkekte meme ucu var.
8) Dalak
Dalak normalde vücutta önemli görevleri olan fakat alındığında sağlığımızda önemli bir değişiklik yaratmayan bir organ. Dalağın işlevi anne karnındayken bebeğin alyuvarlarını oluşturmak. Daha sonra da ölü akyuvar hücrelerinin temizlenmesinden sorumlu. Fakat yetişkin birinin dalağı alındığında vücut fonksiyonlarında kayıp oluşmuyor.
9) İkinci Böbrek
İlginçtir, ikinci böbreğimiz de yedek olması dışında gerekli değil. Tek bir böbrek vücuda göre küçük bir organ olmasına rağmen bütün görevlerini yerine getirebiliyor. Öte yandan, muhtemelen çok önemli olduğu için tedbir amaçlı iki böbreğimiz vardır. Birine bir şey olduğunda diğeriyle yaşamaya devam edebiliyoruz. Halen de tek böbrekle sağlıklı bir şekilde yaşayan binlerce insan var.
10) Ayak Serçe Parmağı
Yokluğu hayatınızı değiştirmeyecek organlardan biri de ayak serçe parmağı. Aslında ayak parmaklarının dengede durma ve yürüme ile ilgili önemli bir rolü yok. Ayakta dururken ve yürürken kullandığınız parçalar ayağın geri kalanında bulunuyor. Ayak parmakları içinde özellikle de serçe parmağının hiçbir bir işlevi bulunmuyor.